İŞ VE YAŞAM

Verimli bir çalışma için öne çıkan teknolojiler

Son yıllarda büyük bir hızla gelişen teknoloji, iş hayatında da birçok değişimi beraberinde getiriyor. Hal böyleyken şirketlerin yeniden şekillenen çalışma dinamiklerine uyum sağlamak için sürekli dönüşüm halinde olması gerekiyor. Bu kapsamda, firmaların kendi ihtiyacına yönelik dijital trendleri takip ederek bu teknolojileri çalışma sistemine entegre etmesi büyük önem taşıyor. Ekiplerin motivasyonunu ve üretkenliğini artırırken verimli bir iş ortamını destekleyen ofis teknolojileri şirketlere uzun vadede büyük katkı sağlıyor. Tam da bu noktada öne çıkan ve işyerlerinde adeta devrim yaratan teknoloji trendlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Bulut teknolojisi

Sağladığı esneklik ve güvenlik imkânlarıyla iş yapma şekillerini büyük ölçüde kolaylaştıran bulut teknolojisi, herhangi bir zaman veya mekân kısıtlaması olmadan veri paylaşımına olanak tanıyan bir dijital trend olarak karşımıza çıkıyor. Ekiplerin herhangi bir lokasyondan aynı anda aynı doküman üzerinde çalışmasına imkân veren bu teknoloji, ‘her yerden çalışma’yı uygulanabilir bir gerçekliğe dönüştürüyor. Şirketlerin daha rahat ortak çalışma alanları yaratmasına ve paylaşım kültürlerini geliştirmesine destek olan bulut bilişim, aynı zamanda firmaların zamandan tasarruf etmesini ve kontrollerin daha sağlıklı olmasını sağlıyor.

Yapay zekâ

Yapay zekâ her geçen gün gelişmeye ve etki alanını çığ gibi büyütmeye devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz yıllarda pandeminin insan etkileşimini sınırlandırmasıyla hem gündelik işlerde hem de iş dünyasında yapay zekânın önemi büyük bir hızla arttı ve halen artmaya devam ediyor. Yapay zekâ çözümleri kullanan şirketler, müşteri ve çalışan deneyimini önemli ölçüde iyileştirebiliyor. Bu teknolojiyle ekipler, makinelerin yapacağı tekrarlayan görevler yerine daha stratejik işlere zaman ayırarak yaratıcı çözümler üretme şansı elde ediyor. Hatta iş akışlarını izleyen ve görevlerin daha etkili bir şekilde yönetilmesi konusunda akıllı önerilerde bulunan robotik süreç otomasyonu (RPA) kullanan araçlar, çalışanların karşılaşılan bir sorunu ne zaman ve nasıl çözdüğünü belirleyebiliyor. Böylece, problemin çözülmesi için kişiyi doğru yere yönlendirerek gerekli yardımı sağlayabiliyor.

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik

Son dönemde teknolojinin en heyecan verici gelişmeleri sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerinde yaşanıyor. VR/AR teknolojilerindeki bu hızlı büyümenin ana nedeni iş yerinde üretkenliği ve verimliliği artırmada oynadığı kritik rol oluyor. Farklı birimlerden kişilerin kolaylıkla bir araya gelip etkili toplantılar yapmalarına imkân tanıyan VR teknolojileri uzaktan iş birliği yapmayı da kolaylaştırıyor. Çalışanlar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar VR teknolojisiyle yaratılan video konferanslarda, 360 derecelik bir ortamda iş arkadaşlarıyla gerçeğe yakın bire bir etkileşimde bulunabiliyor. Ayrıca VR/AR teknolojisi etkin bir öğrenme aracı olarak da kullanılıyor. VR setleriyle sahada fiziksel olarak bulunmaya gerek kalmadan bilgi ve beceriler etkili bir şekilde çalışanlara aktarılabiliyor.

Akıllı iklim kontrolü

Çalışma ortamının optimum sıcaklıkta olması iş tatmininin yanı sıra verimlilik ve iş birliğini de artıran önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan son araştırmalara göre, ofis sıcaklığı düşünme tarzını da büyük oranda etkiliyor. Ancak ideal sıcaklık değeri kişiden kişiye değişiklik gösteriyor ve bu yüzden birçok iş yerinde ortam sıcaklığı konusunda anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bu noktada akıllı iklim kontrol sistemleri, ofis içi ısıyı otomatik olarak düzenleyerek ve dengesiz sıcaklık dağılımının olduğu yerlerde sıcaklığı bölgelere göre kontrol ederek çalışanların rahat bir nefes almasını sağlıyor. Böylece ofiste iklim kontrolüne sahip olan çalışanlar daha motive bir şekilde işlerini sürdürüyor.

Oyunlaştırma

Şirketlerin çoğu büyüklükleri ne olursa olsun, oyunlaştırmayı İK, yönetim, pazarlama ve inovasyon yönetimi gibi kilit alanlarda uyguluyor. Bazı firmalar oyunlaştırmayı işe alım süreçlerinde uygulayarak çalışanlara belirli bir pozisyon için uygun olup olmadıklarını anlamaları konusunda yardımcı oluyor. Bu kapsamda, potansiyel çalışanlar temsili ortamlarda özel olarak tasarlanmış oyunlar oynayarak şirket kültürü, işin gerekleri ve gelecekteki sorumluluklarla ilgili temel prensipleri öğreniyor. Ayrıca, çalışanların performanslarını artırmak için uygulanan ödül programları da oyunlaştırma teknolojisinin önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Tüm insanlar doğuştan tasdik ve takdir edilme ihtiyacı içinde olduklarından bu tür programlar çalışanların başarma ve daha iyi performans gösterme arzularını canlandırmak için mükemmel birer teşvik oluyor.

Özetle, iş yerlerinde değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Dolayısıyla, şirketlerin sürekli değişen çalışan beklentilerini ve ofis ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli gelişim halinde olan teknolojinin avantajlarından faydalanması gerekiyor. Bu bağlamda iş yerlerinde ofis teknolojilerini benimsemek kuşkusuz çalışan motivasyonunu artırarak verimli bir iş ortamı yaratıyor. Tam da bu noktada Türkiye’nin lider ödüllendirme sistemi Momento olarak bizler de teknoloji tabanlı, inovatif çözümlerimizle, şirketlerin çalışanlarını katkılarından dolayı takdir edip büyük bir kültürün parçası olduklarını göstermelerine yardımcı oluyoruz.

Böylece, şirket içindeki ortak çalışma ruhunu besliyoruz. Siz de çalışan motivasyonunun ve konsantrasyonunun devamlılığını sağlayarak iş yerinizdeki verimi artırmak isterseniz çalışanlara teşekkür etmenin en etkili adresine sizleri de bekleriz. 😊

Momento Hakkında

Türkiye’nin lider ödüllendirme sistemi Momento, 10 yıldır şirketlerin çalışanlarına teşekkür etmesine aracılık ediyor.

10 yılda 500 şirket, 550 bin çalışanını mutlu etmek için Momento'yu tercih etti.

Daha fazla bilgi
Takipte Kalın
Son Paylaşımlar
Bizimle İletişime Geçin
Her türlü sorunuz ve sorununuzda Momento sizin için hazır!.