Yeni normalde çalışan bağlılığını artırmanın 5 yolu
Salgın ile birlikte bugünlerde dijital dönüşümün hızına yetişmek mümkün değil. Trendlerin göz açıp kapayıncaya kadar değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. Bugün iyi çalışan bir yöntem ya da uygulama yarın geçerli olmayabiliyor. Pek çok şeyde olduğu gibi bu çalışan bağlılığı için de geçerli.
Aslında her yeni nesilde, çalışan bağlılığı eğilimleri büyük ölçüde değişiyor. Ancak şu an içinden geçtiğimiz süreçte sadece kuşak farklılığı değil iş dünyasının doğasında yaşanan değişim de bu eğilimleri etkiliyor. Dolayısıyla çalışan etkileşimini canlı tutmak için yöneticilerin kendilerini güncellemeleri hiç olmadığı kadar önemli, önümüzdeki dönemde çalışan bağlılığını nasıl artırırız sorusunun yanıtını tek bir parametre üzerinden anlamak ve kavramak ise oldukça zor. Çalışma kültürünün değişen doğası içinde çalışan bağlılığını artırmanın yollarına bakacak olursak;
Destekler
Geçen yılın ilk aylarından bu yana tüm dünyada çalışan deneyimi önemli ölçüde değişti. “Uzaktan çalışma” kavramının hayatımıza girmesiyle bireylerin yeni ihtiyaçları ortaya çıkarken, çalışan bağlılığını artırmak isteyen liderlerin çalışan beklentilerine kulak kabartıp, bu beklentilere hızlı yanıt vermesi kaçınılmaz. Daha 1,5 yıl öncesine kadar ücretsiz atıştırmalıklar, şirket için ücretsiz pilates dersleri çalışan motivasyonunu artıran destekler olarak görülürken, bugün gelinen noktada çalışanı mutlu ve başarılı kılacak faydalara yenileri ekleniyor. Örneğin ergonomik sandalye yardımı, yemek dağıtımı, çocuk/yaşlı bakımı gibi destekler, çalışan bağlılığını artırmada en önemli unsurların başında geliyor.
Empati
Kimi zaman iş yoğunluğu içerisinde dış sesleri duymakta zorlanabiliyoruz. Özellikle uzaktan çalışırken ve birbirimizi görmezken karşı tarafın ruh halini ya da içinde bulunduğu zorlu çalışma koşullarını anlamamız pek de mümkün değil. Dolayısıyla şefkate ilham vermek ve empati kurmak çalışan bağlılığını koruma noktasında her zamankinden daha önemli. 2020 yılının kolektif travması da göz önünde bulundurulduğunda yeni normale geçiş sürecinde uzaktan çalışanların gün içinde yaşayabileceği aksaklıkları düşünerek hareket etmek, kısacası insanlığımızı daha fazla kucaklamamız gerekiyor.
360° geri bildirim
Uzaktan çalışmanın iş hayatına dahil edildiği yeni iş dünyasında çalışanların performansını ölçümlemek ve ihtiyaçlarını belirlemek çok kolay olmayabiliyor. İşin ve iş akışının iyileştirilmesinde başarının anahtarı olarak görülen geri bildirim aynı zamanda çalışanların çalışma hayatında yaşadıkları ya da karşılaştıkları sorunları/sıkıntıları görmemize de olanak sağlıyor. Düzenli geri bildirimlerle çalışanın isteklerini ve ihtiyaçlarını öğrenip buna göre aksiyon alabileceğiniz gibi aynı zamanda bu geri bildirimler sayesinde ekip arkadaşlarınızı daha yakından tanıyabilirsiniz.
İş-yaşam dengesi
Öte yandan itiraf etmeliyiz ki salgın sürecinde hepimizin iş-yaşam dengesi rayından çıktı. Kısa bir süre içinde de bunu tekrar kurmak çok da mümkün görünmüyor. Ancak normalleşme süreci başlarken sürdürülebilir olmayan bu çalışma şeklini tekrar rayına sokmak önceliklerimizden biri olmalı. Çalışan motivasyonu, verimliliği ve bağlılığını baskılayacak olan bu dengesizliği gidermenin en sağlıklı yolu ise hem zamandan hem de mekândan bağımsız bir iş ortamını yani “esnek çalışma kültürünü” yerleştirmek. Çalışanlarınızı özgür kılarak kendileri için en verimli çalışma biçimlerini belirlemelerini sağlayabilirsiniz.
Takdir ve ödüllendirme
Son olarak esnek çalışma modellerinin şirketler tarafından yoğun bir şekilde kabul görmesiyle iş gücü rekabeti oldukça arttı. Hem mevcut çalışanların bağlılığını sağlama hem de yeni yetenekleri çekme noktasında takdir, ödüllendirme ve yan haklar günümüzde hiç olmadığı kadar önem arz ediyor. Çünkü insanlar emeklerine ve katkılarına saygı duydukları sürece bir başarı duygusu hissedecek ve üstlendikleri her görevde buna ulaşmak için çaba göstermeye devam edecektir.
Sizler de çalışanlarınız için çok sayıda seçeneği bir arada sunabileceğiniz bir ödül programı tasarlamak isterseniz, sizleri Momento Dünyası’na bekliyoruz😊